Het Tweede Gitaarboekske

voor klassieke gitaarles aan L3 jongeren & L2 volwassenen

Tom Eykens – geïllustreerd door Jos Billiard. Eerste druk, augustus 2007. Errata
De nota's voor de leerkracht worden toegestuurd op vraag.

Het Tweede Gitaarboekske

klik om te vergroten

klik om te vergroten

klik om te vergroten

Het Tweede Gitaarboekske is een methode voor de gitaarles van vandaag:

Geïntegreerd in het lessenpakket: de gebruikte maatsoorten en ritmes sluiten aan op de lessen AMV/notenleer. We leren akkoordbegeleidingen maken en spelen bij liederen. Zo wordt de theorie uit de AMV/notenleer gekoppeld aan praktijk: grote en kleine toonaarden, tertsen, drieklanken, de drie wendingen in mineur...

Ontwikkeling van het harmonisch inzicht (en gehoor): de akkoord­symbolen staan niet in het boek genoteerd. Zeer stapsgewijs leert de leerling zelf akkoorden noteren bij een lied. Dit is geen minimumleerstof voor het tweede jaar gitaar, maar het inzicht, de motivatie en de techniek varen er wel bij.

Een rijk palet aan stijlen: gitaarklassiekers van Carulli, Sor, Aguado, Carcassi en Kuffner. Muziek van 16 volkeren, waaronder Cataloniërs, Ieren, Palestijnen en Zweden. Onsterfelijke melodieën van Thomas Morley, Valerius, Praetorius en natuurlijk kerstmuziek.

Een doe-boek: toonaard bepalen, akkoorden bouwen, tokkel noteren, en voor de lief­hebbers: tekeningen om te kleuren. De achterzijde toont een schema met gitaarakkoorden waar je nog jaren mee aan de slag kan (klik op de onderste illustratie).

Handige structuur voor leerlinggericht onderwijs: alle nummers in Het Tweede Gitaar­boekske staan gerangschikt in blokken: elk blok behandelt andere leerstof, met stukjes in stijgende moeilijkheidsgraad. De volgorde waarin je de blokken gebruikt, is erg vrij – laat je bv. alles over akkoorden weg, dan hou je toch een volwaardig programma over. Deze structuur laat de leerkracht toe stukken te selecteren en te gebruiken in functie van een jaarplan op maat van de leerling.

  • Blok A: volksmuziek in majeur – begeleiden met majeurakkoorden op de basnoten – A, D, E (A7, E7...).
  • Blok B: voorbereiding van begeleiding bij blok C: de greep Dm en de drie wendingen in mineur.
  • Blok C: (volks)muziek in mineur – begeleiden naar basnoot en toonaard – Am, Dm, E, Em (C, Em7...).
  • Blok D: parallelle tertsen in La Groot – gitaarklassiekers en kerstmuziek.
  • Blok E: klassieke gitaarwerken voor de beginner – intensief gebruik van de vierde vinger.
  • Blok F: volksmuziek – (Do Groot in IIIde positie) – C, G7, (G...) – B7, E, Em, A, Am (...).
  • Blok G: spreiding van de 3de en 4de vinger over vijf snaren – eenvoudige driestemmigheid.
  • Blok H: overzicht van de gebruikte akkoorden (C, D, Dm, E, Em, G7, A, Am, B7) en G (...).
  • Blok J: theorie: grote en kleine tertsen en drieklanken, letterbenaming, het dominant septiemakkoord.

Groepsgericht: een gedeelte van de les kan je besteden aan akkoordbegeleiding, waarbij telkens iemand de melodie voor zijn/haar rekening neemt. Het boek verwijst ook naar nummers in het eerste boek en biedt zo extra mogelijkheden voor lessen met eerste- en tweedejaars.

Het boek is gemaakt voor het tweede jaar gitaarles in de Vlaamse muziekacademie. Het is net zo goed bruikbaar als gitaarmethode in het muziek­atelier en bij de privé-leraar in Vlaanderen en Nederland. Het boek vermeldt slechts sporadisch notennamen en past dus zowel bij de Vlaamse/Franse solmisatie (do, re, mi) als de Nederlandse letters (c, d, e).

Prijs

Prijs: 17,45. Geen BTW.

Meer dan 50 stukjes, 44 paginas in A4-formaat (en dus gemakkelijk te fotokopiëren – zie onder).

Vrijgegeven onder een Creative Commons licentie

Ook Het Tweede Gitaarboekske is vrijgegeven onder deze Creative Commons licentie. Leerkrachten kunnen dit boek onder die voorwaarden kopiëren en gebruiken als aanvulling bij een andere methode. Leerlingen hebben de vrijheid hun favoriete nummers te delen met vriend(inn)en.

Door dit boek te kopen steunt u rechtstreeks het werk van de auteur; en nieuwe legale partituren om te kopiëren voor de gitaarles.