Het Eerste Gitaarboekske

voor klassieke gitaarles aan L2 jongeren & L1 volwassenen

Tom Eykens – geïllustreerd door Jos Billiard.
Eerste druk, september 2006. Errata. Tweede druk, september 2010.
De nota's voor de leerkracht worden toegestuurd op vraag.

Het Eerste Gitaarboekske, Tom Eykens

klik om te vergroten

klik om te vergroten

Het Eerste Gitaarboekske is een methode voor de gitaarles van vandaag:

Geïntegreerd in het lessenpakket: de leerstof sluit aan op de AMV/notenleer van het eerste jaar. We beginnen bv. niet met de eerste snaar, maar met de derde en vierde snaar. Een groot voordeel voor de kinderen; een must voor de volwassenen die nog maar net leren noten lezen.
Ook de maat 6/8 (eenvoudigste ritmische figuren) komt aan bod. Nieuwe toonaarden worden ingeleid met de toonladder. Achteraan staan de gebruikte toonladders verzameld.

Groepsgericht: de gitaarles voor eerstejaars is niet individueel. We maken van de nood een deugd: elk blokje nieuwe leerstof eindigt met moeilijker stukjes voor wie sneller vordert. Zo kan de groep /canon/dgezamelijk elk nieuw onderdeel aanvatten. Waar mogelijk spelen we een werkje samen. Wie reeds vlot akkoorden speelt, kan intussen een akkoordbegeleiding uitwerken. Zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen in de les van de beginners.

Ontwikkeling van het gehoor: alvorens tweestemmig te spelen, heeft de leerling volwaardige tegen­stemmen gespeeld bij een melodie, en enkele canons. We spelen daarbij ook in het lage register. Hiermee worden de oren van de leerling geopend voor wat naast (of onder) de melodie gebeurt. Een stokpaardje, toegegeven...

Een rijk palet aan stijlen: gitaarklassiekers van D. Aguado, M. Carcassi en F. Sor. Een beetje blues, een beetje rock. Volksmuziek uit tien landen, enkele kinderliedjes en natuurlijk kerstmuziek. Onsterfelijke melodieën zoals het zand­mannetje van Brahms, de Moldau van Smetana, de CanCan van Offenbach, het vredeslied van L. van Beethoven...

Een doe-boek: leesoefeningen voor lage noten, enkele opdrachten en voor de lief­hebbers: tekeningen om te kleuren. De achterzijde toont wat je moet meebrengen naar de gitaarles (klik op de kaft om de achterzijde te zien).

Het boek is gemaakt voor de gitaarles in de Vlaamse muziekacademie. Het is net zo goed bruikbaar als gitaarmethode in het muziek­atelier en bij de privé-leraar in Vlaanderen en Nederland.

De titel van het boek verwijst naar Tielman Susato's eerste muziekbundel 'het ierste musyck boexken' (1551). In die tijd werd kopiëren en gebruiken van muziek nog gewaardeerd als eerbetoon aan de auteur.

Prijs

Prijs: 17,45. Geen BTW.

Het paginaformaat is A4 en is dus gemakkelijk te fotokopiëren (zie onder).

Vrijgegeven onder een Creative Commons licentie

Het Eerste Gitaarboekske is vrijgegeven onder deze Creative Commons licentie en mag dus gekopieerd worden onder bepaalde voorwaarden. Leerkrachten kunnen dit boek onder die voorwaarden kopiëren en gebruiken als aanvulling bij een andere methode. Leerlingen hebben de vrijheid hun favoriete nummers te delen met vriend(inn)en.

Door dit boek te kopen steunt u rechtstreeks het werk van de auteur; en nieuwe legale partituren om te kopiëren voor uw gitaarles.